در این مقاله قصد داریم درباره ارور 503 بنویسیم. ابتدا با واژه ارور یا خطا آشنا میشویم، سپس توضیح مختصری از ارورها میدهیم. بعد آن به صورت کامل تر ارور 503 را باز میکنیم و در نهایت به روش رفع آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
[stextbox id=’info’ direction=’rtl’]
در ادامه به سوالات زیر پاسخ می دهیم:
ارور 503 به چه معناست؟
هنگام کار با اینترنت ممکن است با چه ارورهایی روبرو شویم؟
ارور 503 چیست؟
راه های رفع مشکل ارور 503 چیست؟
[/stextbox]
آشنایی با ارور
ارور 503 از ارورهاییست که هنگام کار با اینترنت ممکن است با آن مواجه شوید. ارور 503 چیست؟ خب برای آشنایی با آن و مشکلاتی که برایمان ایجاد میکند، بهتر است با ارورها و علت به وجود آمدن آنها آشنا شویم. ارور (Error) به معنی خطا و اشتباه است. اگر شما در استفاده از کامپیوتر و اینترنت مسیر اشتباهی را طی کنید یا از طرفِ خودِ سیستم یا شبکه و اینترنت، دسترسی شما با اختلال مواجه شود؛ اصطلاحا از واژه «ارور» برای بیان این مسئله استفاده میشود.
بعضی از ارورها ممکن است به دلیل اشتباه کاربر اتفاق افتاده باشد. اگر خطایی که با آن روبرو شدهاید از این نوع خطا باشد، احتمال دارد که شما بتوانید آن را برطرف کنید؛ اما خطاهایی هستند که علت به وجود آمدنشان شما نیستید. این خطاها ممکن است از طرف سرور باشد. اگر نوع خطا از این گونه باشد، رفع مشکل آن در اختیار شما نیست. خب در ادامه با این دو دسته بندی بیشتر آشنا میشویم.
ارورهایی که هنگام کار با اینترنت رخ میدهند
خطاها را به دو دسته کلی 4XX و 5XX دسته بندی میکنند. این اعداد به این معنیست که ابتدای خطاهایی که میبینید 4 یا 5 است و شما بعد از آنها دو عدد دیگر میبینید. این اعداد نشاندهنده خطاییست که با آن مواجه شده اید. خطاهایی که ابتدای آنها با 4 شروع شده است، خطاهایی هستند که علت به وجود آمدنشان اشتباه شماست. مثلا آدرس اشتباه تایپ کردهاید. خطاهایی که شروع انها با 5 است از طرف سرور ایجاد شده است و خب طبیعتاً برای رفع مشکل آن کار چندانی از شما ساخته نیست.
خطاهای دسته 4XX شامل: 400، 401، 403، 404، 408 و 410 است. خطاهای گروه 5XX هم شامل: 500، 502، 503 و 504 میباشد. خطاها را به صورت مختصر بیان میکنیم و روش حل آنها را توضیح میدهیم.
خطای 400:
این خطا، خطای Bad Request یا درخواست اشتباه و نامناسب است. اگر آدرسی را به اشتباه وارد کنید یا به هر دلیل دیگری برای مرورگر قابل فهم باشد، پیام خطای 4000 را نشان میدهد. برای رفع این مشکل میتوانید راه های زیر را امتحان کنید.
صفحه را با زدن کلید F5 رفرش (refresh) کنید.
آدرس را بررسی و در صورت اشتباه بودن مجدد آن را وارد کنید.
محتوایی را که میخواهید از موتور جستجو، پیگیری کنید. شاید ان چیزی که شما به دنبالش هستید در سایت وجود داشته باشد اما ادرسی که تایپ کردهاید ایراد داشته باشد.
کش و کوکی های قدیمی ذخیره شده در مرورگر را پاک کنید.
خطای 401:
Authorization Required در سایتهایی نشان داده میشود که برای ورود به آنها نیاز یوزر و پسوورد است. یعنی این سایتها ثبتنامی بوده و باید یوزر و پسوورد معتبر داشته باشید. پس ثبت نام کردن و وارد کردن نام کاربری و رمز عبور این مشکل را حل میکند.
خطای 403:
ارور 403 ارور Forbidden است یعنی به هر دلیلی دسترسی شما به این سایت ممنوع است. ممکن است فیلتر باشد یا مدیریت سایت به هر دلیلی، دسترسی کاربران عمومی را محدود کرده باشد. تفاوت این ارور با ارور قبلی در این است که در این خطا، ممنوعیت ورود با داشتن یوزر یا پسوورد هم برطرف نمیشود. روشهایی برای رفع این ارور موارد زیر میباشد.
خطای 404:
این خطا که شما را با صفحه Not Found روبرو میکند، یعنی صفحه مورد نظر شما یافت نشد. اگر صفحهای که آن را جستجو کردهاید وجود نداشته باشد یا آدرس را اشتباه وارد کرده باشید با این خطا روبرو میشوید. کارشناسان سئو معتقدند که این خطا عاملی برای پایین آمدن رتبه سایت میشود
اما گوگل این نظریه را قبول ندارد و میگوید با وجود این خطا، باز هم مشکلی برای رتبه سایت ایجاد نمیشود. در هر حال کاری که شما میتوانید انجام دهید این است که آدرسهای نامعتبرتان را حذف کنید و آدرسهای جدید را بارگذاری کنید. همچنین لینکهایی که از سایتهای دیگر میباشد اصلاح نماید.
خطای 408:
خطای 408 که خطای پایان زمان درخواستیست (Request Time Out) وقتی به وجود میآید که از طرف سرور، مرورگر شما قطع میشود. علت این واکنش این است که از طرف مرورگر شما درخواست در زمان معین به سرور نرسیده است. بنابراین سرور درخواست را قطع میکند. دلیل دیگر این اتفاق میتواند حجم بالای پردازش باشد.
خطای 410:
خطای Gone یا 410 خطاییست که به ما میگوید آدرس درخواستی ما وجود ندارد. این خطا به نوعی شبیه خطای 404 است اما تفاوتش در این است که در 404 ممکن است آدرس اشتباه باشد یا به لینک دیگری منتقل شده باشد اما خطای 410 موقعی نشان داده میشود که آدرس و منبع درخواستی برای همیشه حذف شده باشد.
خطای 500:
این خطا خطای داخلی سرور است که شما بعد از وارد کردن سایت مورد نظرتان با عنوانInternet Server Error روبرو میشوید. این خطا یعنی از سمت سرور مشکلی برای نشان دادن سایت وجود دارد این خطا خود به خود برطرف نمیشود و شما باید کوکیها و کش ها را بررسی کنید و مرورگرتان را بسته و مجدد باز نمایید.
اگر صاحب سایتی هستید و این مشکل برای سایتتان ایجاد شده است، قبل از اینکه از پشتیبان سایت و هاستتان بخواهید این موضوع را پیگیری کند، خودتان میتوانید از وبمستر گوگل مشکل را نگاهی بیندازید یا پلاگینهایی را که روی مرورگرتان نصب کردهاید بررسی کنید. در این صورت ممکن است بتوانید خودتان این مشکل را حل کنید.
خطای 502:
این خطا نیز خطای عدم پاسخگویی از سمت سرور است که Bad Gateway را به ما نشان میدهد. یک سری سرور وجود دارد که نقش واسط و میانی دارند و وقتی این سرورها از سرور بالادستی خود پاسخ درستی دریافت نمیکنند، به عنوان خطا به کاربر نشان داده میشود. رفع این خطا در حیطه اختیار شما نیست اما ممکن است با چند بار درخواست آدرس و منبعی که به دنبال آن هستید، این خطا رفع شود.
خطای 503:
این خطا، خطای Service Temporarily Unavailable یا سرویس خارج از دسترس است. به دلیل حجم ترافیک بالا امکان بروز این خطا وجود دارد. اگر چه این خطا موقتیست و با گذشت زمان رفع میشود اما همین خطای موقتی تاثیر منفی بر روی رتبه سایت میگذارد. به همین دلیل صاحبان سایت باید آشنایی و دانش کافی نسبت به این خطا داشته باشند که ما در ادامه و پس از توضیح مختصر همه خطاها، این خطا را به صورت مبسوط توضیح خواهیم داد.
خطای 504:
پایان حداکثر دروازه میانی یا Gateway Time Out، خطاییست که زمانی پیش میآید که ارتباط سرورهای میانی با سرورهای بالاتر قطع شود. این خطا به خطای 408 کمی شباهت دارد با این تفاوت که خطای 408 به علت دیر ارسال شدن درخواست از طرف مرورگر است و در این مورد بین سرورها که در حیطه اختیار ما نیستند. اگر به شبکه دسترسی داشته باشید میتوانید این مشکل را حل کنید.
ارور 503
همان طور که به طور مختصر توضیح دادیم، خطای 503 که خطای Service Temporarily Unavailable میباشد، یک خطای موقتیست که وجودش برای سئوی سایت مضر است. این خطا به معنی عدم دسترسی سرورهای میانی به بالادستی میباشد. یعنی سیستم توانایی پاسخگویی به درخواست شما را ندارد. خطای 503 در مواقعی که شما در حال آپدیت کردن پلاگین های سایتتان یا قالب وبسایت تان که تحت وردپرس است، هستید هم ممکن است نشان داده شود.
این خطا، در این مواقع بد نیست اما بهتر است صفحات اصلی سایتتان را رصد کنید تا در صورت بروز چنین مشکلی برای آنها، به سرعت آنها را رفع کنید تا بر ترافیک سایتتان تأثیر منفی نگذارد. این خطا با جملات زیر در صفحه نمایش داده میشود:
503 Error /HTTP 503 /HTTP Error 503/ HTTP Server Error 503/ 503 Service Unavailable/ Http/1.1 Service Unavailable/ Error 503 Service Unavailable/ Service Unavailable – DNS Failure/ 503 Service Temporarily Unavailable
البته شما میتوانید صفحه نمایش دهنده خطای 503 را مثل تمام خطاها شخصیسازی کنید و آن چه را که مطابق میلتان است برای نمایش این خطا قرار دهید.
خطای 503 در هر مرورگر و هر سیستم عاملی امکان بروز دارد. اگر از سرویس دهنده های خاص مثل مایکروسافت IIS استفاده میکنید، ممکن است عدد دیگری بعد از 503 استفاده شود که نشان دهنده توضیحاتی برای خطاست. یعنی یک راهنماست. مثلا 503.2 به این معنی است که درخواستهای همزمان زیاد بوده و برای ورود شما مشکل ایجاد شده است. خب اکنون که با این خطا و نحوه بروز آن و مشکلاتی که برایمان به وجود میآورد آشنا شدیم، بهتر است بدانیم چگونه این خطا را باید رفع کنیم.
راه حل مشکل خطای 503
همان طور که قبلا اشاره کردیم خطای 503 از سمت سرور است اما ممکن است مشکلاتی در سیستم شما باشد که عامل بروز این خطا باشد. اگر چه احتمالش بالا نیست اما بهتر است نکاتی که به رفع این موضوع کمک میکند هم توجه کنیم. ابتدا راه حلهایی را که کاربر میتواند برای حل این مشکل به کار ببندد توضیح میدهیم و سپس راه حلها را از سمت سرور.
راه حل ها از سمت کاربر
یکی از راه ها رفرش کردن یا بازیابی مجدد صفحه با فشردن کلید F5 هست. امکان دارد خطا رفع شود اما نکته مهمی که باید یادآور شویم این است که این راه حل را در صفحات پرداخت الکترونیکی استفاده نکنید. چون ممکن است پول از حساب شما کم شود و به شما نشان داده نشود.
شما میتوانید با گرفتن عکس از صفحه با ادمین سایت ارتباط بگیرید که از نظر مالی هم متضرر نشوید. راه دوم این است که اینترنت و مودم و همچنین کامپیوتر خود را مجدد راه اندازی کنید. ممکن است مشکل حل شود.
ارتباط گیری با پشتیبان سایت
راه حل بعدی تماس و ارتباط گیری با پشتیبان سایت است. شما با این کار به مدیران سایت اطلاع رسانی میکنید که چنین مشکلی برای سایت به وجود آمده است. در سایت های مختلف و بزرگی مثل توییتر، فیسبوک و آمازون وقتی همچین مشکلی برای سایت به وجود بیاید با هشتگهایی مثل #amazondown یا #facebookdown و … درباره این موضوع بحث های زیادی میشود و شما میتوانید با جستجو و پیگیری این هشتگها، مشکل خود را حل کنید.
دسترسی سایت را برای دیگر کاربران بررسی کنید. یعنی اینکه بدانید این سایت فقط برای شما خارج از دسترس است و نمیتوانید آن را ببینید یا دیگر کاربران هم با همین مشکل مواجه اند.
برای این بررسی سایت هایی وجود دارد که میتوانید با وارد کردن آدرس مورد نظرتان در آن سایت ها و گزارشی که برای شما نشان میدهد، متوجه شوید که آدرس بالا میآید یا نه. البته اگر بگوید که بالا میآید و فقط شما با این خطا روبرو شدهاید، این احتمال قوی میشود که مسئله از جانب شما و سیستمتان است.
در نهایت صبر بهترین راه چاره است. شما میتوانید برای حل مشکل سایتی که با ارور 503 مواجه شده است، صبر کنید و منتظز بمانید تا مشکل از سمت سرور حل شود.
راه حل از طرف سرور
با وجود اینکه سرویس دهنده های زیادی وجود دارند که وب را پشتیبانی کنند اما وقتی خطای 503 برای سایت شما اتفاق میافتد، مسیر مستقیم و آسانی برای رفع مشکل شما وجود ندارد. یک سری موارد را که از طرف کاربر قابل انجام است گفتیم و میتوان امیدوار بود مشکل حل شود اما به عنوان مدیر سایت که نگران موقعیت آن هستید به دنبال راه های بهتری هستید.
یکی از مسائلی که ممکن است برای شما پیش بیاید و هم خوب است و هم بد؛ این است که به طور اتفاقی سایت شما با مخاطبان زیادی روبرو شود و پرطرفدار شوید. این موضوع باعث ایجاد خطای 503 برای شما شده است. در این شرایط به دلیل اشغال زیادی سرور، ممکن است اگر شما PHP سایتتان را به نسخه های بالاتر به روز رسانی کنید، سرورتان بهتر شود. در نسخه های جدید PHP، به خاطر تغییراتی که در جهت بهبود آن انجام گرفته است، توصیه میشود که آخرین نسخه آن را روی سایتتان به کار ببرید.
به دلایل گفته شده فوق، برنامه و افزونه های سایتتان را نیز به روزرسانی کنید چون هر به روزرسانی و نسخه جدید، به بهبود کمک کرده و تغییرات مناسبی را در مقایسه با نسخه های قبل مشاهده میکنیم. این آپدیتها در راستای رفع این خطا و یا جلوگیری از به وجود آمدن آن موثر است.
نظرات را صفحه بندی کنید
از دیگر کارهایی که میتوانید برای کمتر کردن مشغولیت سرور سایتتان انجام بدهید این است که قسمت کامنت یا نظراتتان را صفحه بندی کنید. اگر از قالب های وردپرس استفاده میکنید، این کار بسیار راحت خواهد بود. این نکته را یادآور میشوم که اگر وردپرس یا جوملا را برای کارتان انتخاب کرده اید، پلاگین هایی را که چندان مورد استفاده نیستند، غیرفعال نگه دارید.
برخی پلاگین ها هستند که اگر فعال باشند مناسب سرور نیستند. به عنوان مثال پلاگین های آماری. توصیه ما این است که به جای استفاده از افزونه ها برای به دست آوردن آمار و آنالیز کردن، از اطلاعات دیتابیس که خارج از سایت هستند استفاده کنید. از این نمونه میتوان گوگل آنالیتیکس را اشاره کرد.
روش بعدی که میتوانید برای رفع مشکل ارور 503 در وردپرس و جوملا به کار ببرید این است که به طور موقتی قالبهای پیش فرض را استفاده کنید. این به این معنیست که قالبی را که تا قبل از این استفاده میکردید، غیرفعال کنید و قالب های ساده را فعال.
مشکل از قالب قبلی
اگر خطای 503 که قبل تغییر قالب داشتید، رفع شد، مشکل از قالب قبلی شما بوده است یا این که حجم آن زیاد بوده است. همچنین گاهی تداخل بین خود پلاگین ها با هم یا تداخلشان با قالب ها این مشکل را به وجود میآورد. در این مرحله شما باید پلاگین ها را به ترتیب و تک تک فعال و غیرفعال کنید تا بدانید اشکال از کدام پلاگین است.
به طور کلی شما باید فشار را از روی سرور بردارید. تمام راه های توضیح داده شده تا الان هم در همین راستا بوده است. برای اینکه راندمان سرورهای وب را بالا ببرید، اطلاعات را کش کنید. در نهایت اینکه اگر میخواهید بر روی ارورهای گروه 5XX کار کنید و نظارت مداوم داشته باشید، به شما توصیه میکنیم که وبسایت خود را در سرچ کنسول (Search Console) گوگل قرار دهید. شیوه استفاده از سرچ کنسول را با جستجو در سایت های مختلف میتوانید یاد بگیرید.
نتیجه گیری
هنگام کار با اینترنت یا کامپیوتر، به طور عمومی خطاهایی ممکن است رخ دهد و هر کس که با سیستم و اینترنت کار میکند، بدون شک حئاقل یک بار با خطا مواجه شده است. مسئله ما در این مقاله خطاهایی که برای کامپیوتر رخ میدهد نیست. ما خطاهایی را بررسی میکنیم که هنگام کار با اینترنت بروز میکند و به طور خاص روی خطای 503 کار میکنیم، با آن آشنا شده و راه های حل کردنش را یاد میگیریم.
خطاهایی که هنگام کار با اینترنت رخ میدهند به طور کلی به دو دسته 4XX و 5XX دسته بندی میشوند. حال این اعداد نشان دهنده چه موضوعی هستند و چگونه ما را راهنمایی میکنند؟ خطاهای گروه 4XX، خطاهایی هستند که توسط خود کابر به وجود آمده و برای رفع آنها خود او باید اقدام کند؛ اما خطاهای دسته 5XX خطاهایی هستند که معمولا مشکل از سمت کاربر نیست. اگر چه کاربر هم میتواند روش هایی را به کار ببندد که خطاهای دسته 5XX را حل کند اما عموما باید از طرف نت و شبکه مشکل آن حل شود.
خب حال که دانستیم عدد موجود در کدها به چه معناست این را توضیح میدهیم که دو x بعدی هم در کدها، با عدد جایگزین میشوند که هر عدد نشان دهنده نوع آن خطای خاص است. مثلا خطای 400 یعنی خطایی که از دسته 4XX است و مشکل ایجاد شده از سمت کاربر است. دو عدد بعدی یعنی این خطا، خطای درخواست اشتباه است. رایجترین خطاهای گروه 4XX شامل 400، 401، 403، 404، 408 و 410 و گروه 5XX، 500، 502، 503 و 504 میباشد.
توضیح خطاها به طور مختصر در ادامه می آید.
خطای 400: این خطا، خطای Bad Request یا درخواست اشتباه و نامناسب است.
خطای 401: Authorization Requiredدر سایتهایی نشان داده میشود که برای ورود به آنها نیاز یوزر و پسوورد است. خطای 403: ارور 403 ارور Forbidden است یعنی به هر دلیلی دسترسی شما به این سایت ممنوع است.
خطای 404: این خطا که شما را با صفحه Not Found روبرو میکند، یعنی صفحه مورد نظر شما یافت نشد.
خطای 408: خطای 408 که خطای پایان زمان درخواستیست (Request Time Out) وقتی به وجود میآید که از طرف سرور، مرورگر شما قطع میشود.
خطای 410: خطای Gone یا 410 خطاییست که به ما میگوید آدرس درخواستی ما وجود ندارد.
خطای 500: این خطا خطای داخلی سرور است.
خطای 502: این خطا نیز خطای عدم پاسخگویی از سمت سرور است که Bad Gateway را به ما نشان میدهد.
خطای 503: این خطا، خطای Service Temporarily Unavailable یا سرویس خارج از دسترس است.
خطای 504: پایان حداکثر دروازه میانی یا Gateway Time Out، خطاییست که زمانی پیش میآید که ارتباط سرورهای میانی با سرورهای بالاتر قطع شود.
مضر برای سئو سایت
خطای 503 که بحث اصلی این مقاله است، یک خطای موقتیست که وجودش برای سئوی سایت مضر است. این خطا به معنی عدم دسترسی سرورهای میانی به بالادستی میباشد. یعنی سیستم توانایی پاسخگویی به درخواست شما را ندارد. خطای 503 در مواقعی که شما در حال آپدیت کردن پلاگین های سایتتان یا قالب وبسایتتان که تحت وردپرس است، هستید هم ممکن است نشان داده شود.
این خطا، در این مواقع بد نیست اما بهتر است صفحات اصلی سایتتان را رصد کنید تا در صورت بروز چنین مشکلی برای آنها، به سرعت آنها را رفع کنید تا بر ترافیک سایتتان تأثیر منفی نگذارد.
راه اندازی مجدد
برای حل مشکل ارور 503 هم کاربر میتواند کارهایی را انجام دهد و هم وبمستر سایت و سرویس دهنده. راه حل ها از سمت کاربر رفرش کردن صفحه با فشردن کلید F5، راه اندازی مجدد اینترنت و مودم یا کامپیوتر، تماس و ارتباط گیری با پشتیبان سایت، بررسی دسترسی سایت برای دیگر کاربران و در نهایت صبر بهترین راه چاره است.
راه حل از طرف سرور این است که به طور کلی شما باید فشار و ترافیک را از روی سرور بردارید. مثلا: به روزرسانی PHP سایتتان و افزونه ها، صفحهبندی قسمت کامنت سایت و … در صورت استفاده از قالب وردپرس و پلاگین های کم استفاده، آنها را غیرفعال کنید. برای اینکه راندمان سرورهای وب را بالا ببرید، اطلاعات را کش کنید. در نهایت اینکه اگر میخواهید بر روی ارورهای گروه 5XX نظارت مداوم داشته باشید، وبسایت خود را در سرچ کنسول (Search Console) گوگل قرار دهید.