تسهیلگری قانونی و پیگیری دیوان محاسبات کشور، جهت متناسبسازی حقوق و تقویت معیشت بازنشستگان تأمین اجتماعی در دستور کار این نهاد عالی نظارتی قرار گرفت.
در اجرای بند (د) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۳، با مجوز صادره از سوی دیوان محاسبات کشور در چارچوب ظرفیتهای قانونی، تسویه مبلغی بالغ بر ۷۰ هزار میلیارد تومان از دیون قطعی و حسابرسیشده دولت به سازمان تأمین اجتماعی، از طریق واگذاری سهام شرکتهای سودده، بهمنظور تأمین منابع اجرای فرآیند متناسبسازی حقوق و حفظ قدرت خرید بازنشستگان این سازمان، در پایان سال ۱۴۰۳ عملیاتی شد.
شایان ذکر است، این نهاد نظارتی تا زمان تسویه کامل این دیون و اجرای کامل مفاد قانونی مرتبط، اقدامات نظارتی و پیگیریهای مستمر خود را تداوم خواهد بخشید.
علی بابایی کارنامی، درباه آغاز دور جدید همسانسازی حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۴ گفت: مرحله دوم همسانسازی از ۱۴۰۴/۰۱/۰۱ باید اعمال شود، با برنامههای که ما دیدیم و سوالی که از وزیر کردیم؛ ظاهرا همه مقدمات کار فراهم شده است و انشاالله به زودی انجام خواهد شد.
علی بابایی کارنامی، رئیس کمیسیون اجتماعی اظهار کرد: مرحله دوم همسانسازی از ۱۴۰۴/۰۱/۰۱ باید اعمال شود و به زودی انجام خواهد شد.
رئیس کمیسیون اجتماعی درباره اینکه در دوره قبل و مرحله اول همسانسازی عدهای آن را دریافت نکردهاند آیا مابه التفاوت به آنها پرداخت خواهد شد، بیان کرد: هیچکسی نیست که دریافت نکرده باشد مگر تعدادی که مورد اختلاف است، نه اینکه نمیخواهند بدهند یا منابع ندارند، یک اختلافی بین امتیازهایی که باید بدهند وجود دارد، مثلا برای قضات و اعضای هیات علمی دانشگاهها اینچ اختلاف وجود دارد که فکر میکنم در کل کشور حدود ۶۰ الی ۷۰ هزار هستند. جلسات هماهنگی بین سازمان امور اداری استخدامی و صندوقهای بازنشستگی باید برگزار شود، البته جلساتی هم برگزار شده و در آن سقف بودجهای که برای آنها مد نظر است باید اقدام شود.
وی درباره اینکه شعار سال «سرمایهگذاری» برای تولید است و با توجه به این که یکی از ارکان تولید کارگران هستند، این قشر در کجای این شعار قرار دارند، گفت: کارگران اصل تولید هستند. اگر تولید ۳ پازل سرمایه، کار و امنیت سرمایهگذار را چداشته باشد، برای ما مهم کارگران هستند که مهمترین رکن تولید قلمداد میشوند.
بابایی کارنامی تاکید کرد: باید حق و حقوق کارگران به موقع داده شود. امنیت شغلیشان باید مبنا قرار گیرد و قانون کار دقیق اجرایی شود و از سوی دیگر رفاه کارگران و معیشتشان مورد توجه قرار گیرد و مهم است.
رئیس کمیسیون اجتماعی در پاسخ به این که آیا افزایش حقوق کارگران امسال راضیکننده بود، گفت: بله وزیر محترم تصمیمگیری بسیار خوبی در قالب شورای عالی کار داشت و برای اولین بار راضی بودیم البته به نسبت وضعیت اقتصادی جامعه راضی بودیم، ولی در قبال تورم قطعاً خیر. بالاخره ما باید واقعیتها را در نظر بگیریم، آرمانها بالا است، ما میگوییم تورم صفر باشد، قاعدتا نمیشود.
وی تاکید کرد: وقتی حد تورم را بالا بردیم نمیتوانیم از جیب کارفرما همان قدر برداریم، ولی به نسبت وضعیت اقتصادی کشور، تصمیم شورای عالی کار تصمیم خوب و عالی نبود، اما بد هم نبود.
سال گذشته، ۴۰ درصد از متناسبسازی حقوق بازنشستگان اجرایی شد و بازنشستگان تأمین اجتماعی در تابستان مبلغ ۳ میلیون تومان علیالحساب دریافت کردند. از آبان تا اسفند نیز حقوق آنها بهطور کامل با اعمال متناسبسازی پرداخت شد. امسال، ۳۰ درصد دیگر از متناسبسازی اجرایی میشود و ۳۰ درصد باقیمانده برای سال ۱۴۰۵ برنامهریزی شده است.
سال گذشته در ابتدا اعلام شد متناسبسازی شامل حال حداقلبگیران کارگری نمیشود؛ در ادامه تامین اجتماعی تصمیم گرفت ماهی ۷۰۰ هزار تومان به عنوان علیالحساب یا پاداش و ذیل عنوان متناسبسازی به حداقلبگیران پرداخت کند؛ در خردادماه نیز ۳ میلیون تومان علی الحساب متناسبسازی برای همه مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی ورایز شد. در پرداخت روزهای اخیر تحت عنوان معوقات ۷ ماه متناسبسازی، این مبلغِ ۳ میلیون تومانِ واریزی خرداد از مطالبات بازنشستگان کسر شده است.
در نتیجه ۲۵ و ۲۶ فروردینماه، به حسابِ حداقلبگیری که ۷ ماه معوقه متناسبسازیاش با احتساب مبلغ ۷۰۰ هزار تومانِ مصوب، ۳ میلیون و ۵۰۰ میشود، پس از کسر ۳ میلیون تومان علیالحساب خرداد، فقط ۵۰۰ هزار تومان واریز شده است. آیا قرار است بازنشستهای که دهم یا پانزدهم فروردین موجودی حسابش ته کشیده و پولی در بساط ندارد، با ۵۰۰ هزار تومان، تا پایان ماه دوام بیاورد؟ این ۵۰۰ هزار تومان پول یک کیلو گوشت هم نیست و برای ده روز نان خالی خوردن هم جواب نمیدهد!
«حالِ بازنشستهای را تصور کنید که بعد از تعطیلات عید هیچ پولی ندارد و ناگهان تامین اجتماعی اعلام میکند پرداخت حقوق فروردین ده روز عقب افتاده و سیام ماه واریزیها شروع میشود»؛ خسرو رنجبر فعال صنفی بازنشستگان کارگری در توصیف این شرایط میگوید: چنین بازنشستهای باید روزهای متوالی شرمنده خانواده باشد و با موی سپید جلوی فک و فامیل و فرزند و داماد دستش را برای قرض گرفتن دراز کند.
او نام این رفتارِ سازمان تامین اجتماعی را «بازی با روح و روان بازنشسته» میگذارد و ادامه میدهد: متاسفانه درکی از شرایط زندگی ما بازنشستگان ندارند و هرازچندگاهی با به تعویق انداختن واریز مستمریها به بهانههای واهی، در زندگیِ بسیار سخت و نامطلوبِ بازنشستگان بحران ایجاد میکنند؛ این تاخیر ده روزهی پرداخت حقوقِ فروردین، به راستی یک ابربحران درست و حسابیست. ارکان زندگی خانوادههای بازنشسته را به هم ریخته است.