با توجه به شرایط حاکم بر نظام مدیریت شهری در کشورمان، تولید محتوا برای سایت شهرسازی می تواند بسیار چالش برانگیز باشد. تمام مسائل شهری در ابعاد اجتماعی، سیاسی، هنری، فیزیکی، بصری و غیره در این حوزه می گنجند.
اگر مایل به دریافت مشاوره رایگان در زمینه تولید محتوا هدفمند سایت شهرسازی هستید می توانید با تیم هشت تماس بگیرید
۰۹۱۲۰۶۴۷۳۴۴
در صورتی که قرار است برای چنین وب سایتی محتوا تهیه کنید، لازم است از همان ابتدای کار استراتژی خود را مشخص کنید.
[stextbox id=’info’ direction=’rtl’]
در این مقاله ضمن ارائه راهنمایی هایی در مورد محتواگذاری در حوزه شهرسازی، به پرسش های زیر پاسخ خواهیم داد:
- برای تولید محتوا ی سایت شهرسازی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
- یک سایت شهرسازی باید شامل چه بخش هایی باشد؟
- استفاده از آمار و ارقام در تولید محتوای سایت شهرسازی چه مزایایی دارد؟
- برای تولید محتوای سایت شهرسازی تا چه حد به داده های گرافیکی احتیاج داریم؟
- به روز بودن اطلاعات چه نقشی در تولید محتوای سایت شهرسازی ایفا خواهد کرد؟
[/stextbox]
برای تولید محتوای سایت شهرسازی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
سعی کنید پیش از محتواگذاری در چنین وب سایتی، به خوبی با موضوع مورد نظر آشنا باشید. در مورد شهرسازی اطلاعات کسب کنید. شرایط موجود در بازار کار، جنس فعالیت شرکت های خصوصی و نقش ارگان های دولتی (به خصوص وزارت راه و شهرسازی) در شهر را بشناسید.
میزان اطلاعات خود را در مورد نحوه آموزش و وضعیت این رشته در دانشگاه های داخلی و خارجی بالا ببرید. با اصطلاحات حرفه شهرسازی و سایر وب سایت های فعال در این زمینه آشنا شوید. در ادامه مطلب به برخی نکات ضروری که قبل از شروع به تولید محتوا در سایت شهرسازی باید بدانید، اشاره می کنیم.
نکته اول:
شهرسازی در ایران و جهان رشته ای نسبتا نوپاست که قدمت آن به کمتر از 200 سال می رسد. دانش شهرسازی از دل معماری بیرون آمده و تقریبا تمام نظریه پردازان و پیشگامان این رشته، معمارانی سرشناس بوده اند.
آموزش شهرسازی به عنوان یک رشته مجزای دانشگاهی در کشورمان سابقه ی کوتاهی دارد. تعداد دانش آموختگان شهرسازی در ایران اندک است و این گروه اندک نیز هنوز به جایگاه خود در نظام برنامه ریزی شهری دست نیافته اند.
البته این بدان معنا نیست که سایت شما خوانندگان کمی دارد زیرا عده زیادی از کسانی که به هر نحو و با هر تحصیلاتی در این حرفه مشغول به کاراند، یا به نوعی با آن مرتبط اند، می توانند جز مخاطبین شما باشند. اطلاعات این گروه در مورد شهرسازی روز به روز بیشتر شده و از مطالب آموزشی در این زمینه بهره مند می شوند.
نکته دوم:
نو بودن مبحث شهرسازی در ایران برای کسانی که قصد تولید محتوا در سایت شهرسازی را دارند خبر خوبی است. تعداد وب سایت های فعال در این رشته چندان زیاد نیست. از این فرصت به نحو احسنت استفاده کنید تا با ارائه مطالب مفید و پرداختن به جدیدترین موضوعات، در بین علاقه مندان شهرسازی به محبوبیت برسید.
نکته سوم:
شهرسازی دانشی میان رشته ای (multi disciplinary) است. تقریبا تمام علوم به شهر و شهرسازی مرتبط است. البته اگر در این رشته تحصیل کرده باشید با این مساله بیگانه نیستید. دانشجویان شهرسازی در دانشگاه موظف به گذراندن واحدهایی در تمام زمینه ها از جمله تاریخ، جغرافیا، حقوق، آمار، ریاضی، معماری، مدیریت، برنامه ریزی، هنر، عکاسی، جامعه شناسی، روانشناسی، بوم شناسی و … هستند.
این گستردگی برای شهرسازی هم مزیت و هم ایراد است اما در صورتی که می خواهید در این زمینه فعالیت کنید باید بتوانید از وسعت این حرفه به نحو صحیحی استفاده کنید. شما در ابتدای محتوا نویسی هر مطلب در وب سایت مربوط به شهرسازی باید حدود کار خود را معین کنید تا از این شاخه به آن شاخه نپرید.
برای مثال باید مشخص کنید که موضوع ساخت بیمارستان جدید در منطقه 5 شهر شیراز را از چه جنبه هایی (ترافیکی، اجتماعی، بصری یا غیره) تحلیل خواهید کرد. ممکن است تمایل داشته باشید وب سایت شما بیشتر به سمت موضوعات مدیریتی جهت گیری کند و با مسائل مرتبط با منظر و زیبایی شناختی زیاد درگیر نشوید.
این انتخاب به شما و توانمندی هایتان بستگی دارد. در صورتی که این کار را به صورت تیمی انجام داده و از تخصص های افراد گوناگون بهره مند شوید، احتمالا در تولید محتوای سایت موفق تر خواهید بود.
فراموش نکنید که میان رشته ای بودن این دانش، توقعات را از شما بالا می برد. از این نکته به نفع سایت استفاده کنید. برای مثال ممکن است شما بتوانید با محتوا گذاری در مورد جامعه شناسی شهری، یک دانشجوی جامعه شناسی را به بازدید از سایت ترغیب کنید. یا ممکن است یک هنرمند برای دیدن عکس های گرافیتی های شهری به سایت شما مراجعه کند. به شاخه های مختلف علوم مرتبط با شهر توجه کنید و از استفاده از مقالات مرتبط غافل نشوید.
نکته چهارم:
با توجه به خاصیت میان رشته ای بودن این دانش، ضروری است شما نیز برای تولید محتوا در سایت شهرسازی، تا حدودی با علوم گوناگون آشنایی داشته باشید. اگر در رشته شهرسازی تحصیل کرده اید احتمالا میزان اطلاعات شما در این مورد کافی است
اما در غیر این صورت به شما توصیه می شود در مورد شاخه های مختلف این رشته مطالعاتی داشته باشید. از مقاله هایی استفاده کنید که به طور کلی و خلاصه یک نگاه اجمالی در مورد این موضوعات به شما بدهند. از مقالات معتبری که توسط متخصصین صاحب نام شهرسازی نوشته شده بهره مند شوید. سعی کنید در مورد مهم ترین تئوری های شهرسازی اطلاعات کافی بدست آورید.
نکته پنجم:
در حال حاضر شهرسازی در ایران در دو گرایش برنامه ریزی شهری و طراحی شهری تدریس می شود. گرایش اول بیشتر به موضوعات مدیریتی، اطلاعات آماری و برنامه ریزی های مقایس کلان سر و کار دارد، در حالی که گرایش دوم بیشتر به طراحی فضاهای باز عمومی در مقیاس های کوچک می پردازد. طراحی شهری به هنر، معماری و منظرسازی نزدیکتر است.
البته در دانشگاه های کشورهای خارجی تعداد گرایش های شهرسازی بسیار بیشتر است. لازم است بدانید که در شرایط کنونی با توجه به نبود شغل مناسب، تعدادی از فارغ التحصیلان این رشته برای کار و ادامه تحصیل، قصد مهاجرت به خارج از کشور را دارند.
به نیازهای این گروه به عنوان بخشی از مخاطبین خود توجه داشته باشید. برای مثال معرفی دانشگاه های خارجی و شیوه اخذ پذیرش، آموزش نحوه ارسال مقاله های بین المللی و معرفی نظریه پردازان خارجی در این رشته می تواند برای این گروه مفید باشد.
نکته ششم:
مجلات تخصصی، سایت های علمی و پروژه های اجرایی شهرسازی و همایش ها و مسابقات مربوط به آن را در داخل و خارج از کشور در نظر داشته باشید. سعی کنید همیشه تازه ترین اخبار را در وب سایت تان منتشر کنید. از مقالات علمی و پژوهشی جدید در تولید محتوای سایت شهرسازی استفاده کنید. ترجمه مطالب به روز علمی می تواند برای سایت یک برگ برنده باشد.
نکته هفتم:
از مسائل شهرهای داخل کشور غافل نشوید. ارائه مطالب در زمینه تاریخ شهرسازی ایران و جهان، معرفی پروژه ها و فضاهای شهری موفق دنیا و موضوعاتی از این قبیل همواره مفید است. اما در مورد وضعیت کنونی شهرهای کشورمان مطالب کمی در شبکه جهانی وجود دارد. اطلاعات لازم برای تهیه این مطالب را می توانید از پایان نامه ها، مقاله ها و حتی اخبار و روزنامه ها پیدا کنید. در صورتی که تحصیلات شما شهرسازی نیستید از یک متخصص بخواهید برای تحلیل مسائل شهرها به شما کمک کند.
یک سایت شهرسازی باید شامل چه بخش هایی باشد؟
استفاده از موضوعات زیر به عنوان بخش های اصلی سایت شهرسازی به محتواگذار توصیه می شود:
مبانی نظری:
تئوری های اصلی رشته شهرسازی، یک معرفی اجمالی و سپس پرداختن به جزییات در هر موضوع می تواند عنوان های اصلی این بخش را تشکیل دهد. این قسمت از مطالب شما مورد استفاده طیف وسیعی از دانشجویان و دیگر علاقه مندان این رشته قرار خواهد گرفت.
مقالات تخصصی:
در این بخش سعی کنید جدیدترین مقالات قابل نشر فارسی و انگلیسی را در اختیار علاقه مندان قرار دهید. به موضوعات روز توجه کنید و در صورت امکان متون انگلیسی را به فارسی ترجمه کنید.
معرفی پروژه های شهری:
مطالبی در مورد پروژه های موفق طراحی شهری و برنامه ریزی شهری در داخل و خارج از کشور منتشر کنید. سعی کنید بیشتر پروژه هایی را ارائه دهید که جدیدتر بوده و نکات خوبی برای یادگیری دارند.
منظر شهری:
طراحی منظر و فضای شهری بخش بسیار مهمی از دانش شهرسازی را تشکیل می دهد. در این قسمت حتما باید از عکس و تصویر استفاده کنید. نمونه های قبل و بعد فضاهای طراحی شده را در سایت منتشر کنید. می توانید مناظر شهرهای کشورمان را تحلیل و نقد کرده و نوآوری های طراحان شهری را به نمایش بگذارید.
تاریخ شهرسازی:
در این قسمت می توانید برای هر شهر تاریخی در ایران و جهان یک مطلب شامل عکس و نقشه و سیر تاریخی رشد شهر منتشر کنید. از مقاله ها و کتاب های نوشته شده در این زمینه با حفظ حقوق کپی رایت و ذکر منبع استفاده کنید. تاریخ شهرسازی می تواند یکی از مفید ترین بخش های سایت شما باشد.
بانک داده:
یکی از معضلات دانشجوهای شهرسازی یافتن اطلاعات طرح های جامع و تفصیلی، نقشه ها و اطلاعات آماری شهرها و مناطق شهری است. سایت شهرسازی شما می تواند دارای یک بخش اختصاصی برای این گونه اسناد باشد. در سایت یک فراخوان اعلام کنید و از مخاطبین خود در شهرهای گوناگون درخواست کنید چنین اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهند. سپس یک بانک داده درست کنید. اطلاعات هر شهر را در یک صفحه جداگانه آپلود کنید.
به زودی این بخش به گنجینه ارزشمندی تبدیل می شود و تمام دانشجویان این رشته از آن استفاده خواهند کرد. (توجه داشته باشید که وزارت راه و شهرسازی و شهرداری ها اجازه انتشار طرح های جدید شهری را نمی دهند. اما برنامه های قدیمی به راحتی در دسترس است و اسناد آن ها برای پروژه های دانشجویی کافی است).
تحصیلات تکمیلی:
گروه وسیعی از مخاطبان شما به دنبال ادامه تحصیل در مقطع ارشد و دکترای شهرسازی هستند. به نیازهای این گروه توجه کنید. موضوعاتی از قبیل منابع آزمون ها، نمونه سوالات، تجارب پذیرفته شدگان سال های قبل و معرفی موسسات و کتاب ها می تواند جز عناوین این بخش باشد.
بهتر است آزمون نظام مهندسی را فراموش نکرده و در مورد این موضوع نیز اطلاعات لازم را تهیه کنید. عده ای از دنبال کنندگان سایت نیز می توانند از آموزش نحوه اخذ پذیرش در دانشگاه های خارج از کشور بهره مند شوند. همچنین می توانید در مورد شیوه نوشتن مقالات ISI شهرسازی و تجارب نویسندگان در این باره مطالبی ارائه دهید.
می توانید علاوه بر جلب رضایت مخاطبین، از این قسمت برای تبلیغات نیز استفاده کنید. معرفی موسسات آموزشی نرم افزارها، ورک شاپ ها، جزوات و کلاس های کنکور می تواند درآمد خوبی برای سایت به دنبال داشته باشد. با استفاده از این درآمد خواهید توانست برخی خدمات دیگر سایت را به رایگان در اختیار علاقه مندان قرار دهید. سود شما از تبلیغات بسیار بیشتر فروش مقاله و مطالب علمی خواهد بود.
آموزش نرم افزارها و تکنیک ها:
از آن جا که رشته شهرسازی با علوم گوناگون سر و کار داشته و جنبه های مختلف شهر را در بر می گیرد، تعداد نرم افزارها و تکنیک های لازم در این رشته بسیار زیاد است.
ممکن است بتوانید برای برخی از این نرم افزارها، ویدیوهای آموزشی تهیه و در سایت آپلود کنید. بهتر است همه یا حداقل برخی از این آموزش ها رایگان باشد تا دنبال کنندگان بیشتری داشته باشید. سعی کنید اخبار نرم افزارها و تکنیک های جدید دنیای شهرسازی را نیز به مخاطبین خود ارائه دهید برخی از رایج ترین نرم افزار ها و تکنیک ها عبارتند از: Auto Cad, ARC GIS, 3Ds MAX, Sketch up, Agraf, Space Syntax, SPSS, City Engine, Google Earth
تالار گفتگو: ایجاد تالارهای گفتگو در سایت هایی که دنبال کنندگان آن دارای نقاط مشترک زیادی باشند می تواند بسیار موثر باشد. خوانندگان شما عموما کسانی هستند که به مهندسی شهرسازی علاقه دارند. با ایجاد فرصتی برای گفتگو، نقد و همفکری؛ علاوه بر جذب بیشتر مخاطبین، می توانید با آن ها ارتباط متقابلی داشته باشید.
استفاده از آمار و ارقام در تولید محتوای سایت شهرسازی چه مزایایی دارد؟
برنامه ریزی شهری، جغرافیای شهری و برنامه ریزی منطقه ای سه گرایش رشته شهرسازی است که با آمار و ارقام ارتباط مستقیمی دارد. برای تولید محتوا در زمینه های مذکور، بهتر است در کنار اطلاعات توصیفی، از اطلاعات آماری و نمودارها و دیاگرام های تحلیلی استفاده کنید. اگر می خواهید سایت معتبر و قابل استنادی داشته باشید، مطالب شما باید دقیق، کامل و با ذکر منبع به شیوه علمی باشد.
برای تولید محتوای سایت شهرسازی تا چه حد به داده های گرافیکی احتیاج داریم؟
پاسخ این سوال بسیار ساده است. برای تهیه مطالب در زمینه طراحی و برنامه ریزی شهری همیشه به تعداد زیادی نقشه احتیاج دارید. شهرسازان نسل جدید تقریبا تمام اطلاعات تحلیلی محیط های شهری را در نقشه هایی با مقیاس های متنوع نمایش می دهند. علاوه بر نقشه، عکس، انواع دیاگرام ها و نمودارها می توانند در ارائه اطلاعات بسیار کاربردی باشند.
سعی کنید حتی الامکان از این موارد استفاده کنید. برای تهیه برخی از این ها احتیاج دارید به نرم افزارهای گرافیکی مانند فتوشاپ تسلط پیدا کنید. آشنایی با اکسل و استخراج نمودار از این برنامه نیز برایتان راهگشا خواهد بود.
تهیه نقشه در اتوکد و جی آی اس، استفاده از عکس های هوایی و ماهواره ای گوگل ارث و حتی دیاگرام های گرافیکی موجود در برنامه های آفیس برای تولید محتوا در سایت شهرسازی قابل استفاده اند.
به روز بودن اطلاعات چه نقشی در تولید محتوای سایت شهرسازی ایفا خواهد کرد؟
رویدادهای مرتبط با شهرسازی، برخلاف سایر علوم مثل ریاضی یا پزشکی، روزانه و حتی ساعتی اتفاق می افتد. پیش تر گفتیم که داشن شهرسازی همه جنبه های زندگی شهری را در بر می گیرد. بنابراین هر اتفاقی که در جریان زندگی روزمره جامعه شهری می افتد می تواند موضوع قابل بحثی باشد. شما می توانید در مورد برخی اتفاقات و رویدادهای ویژه در شهرهای کشورمان محتوا تهیه کنید.
سعی کنید به روز باشید. برای مثال مسائل زیست محیطی مانند آلودگی هوا در تهران و یا سیل استان گلستان در نوروز 98 می تواند موضوعاتی برای تحلیل و بررسی باشد. در زمانی که این اتفاقات در حال رخ دادن است مطالب خود را آپلود کنید
یا در تالار گفتگوی سایت آن موضوع را به بحث بگذارید.
کاربران سایت از این فرصت برای تبادل نظر استفاده خواهند کرد. مثلا می توانید روند ساخت و ساز بعد از زلزله در شهرستان سر پل ذهاب را تحلیل کنید و یا به بررسی علل و راه حل ریزگردها در اهواز بپردازید. موضوعات داغ جامعه می تواند توجه زیادی را به وب سایت شما جلب کند.
به روز بودن محتوای شما به سئو سایت نیز کمک خواهد کرد. به این ترتیب که کاربران بیشتر موضوعات روز جامعه را در گوگل جستجو می کنند و محتوای متنی شما در نتایج جستجو نمایش داده خواهد شد.
شهرسازی دانشی میان رشته است و تولید محتوا در سایت شهرسازی نیازمند داشتن سطح مناسبی از اطلاعات عمومی و تخصصی است. این رشته در کشورمان نسبتا جدید است و تعداد وب سایت های فعال در این زمینه چندان زیاد نیست. محتواگذاری در این حوزه نیازمند استفاده از داده های گرافیکی مانند نقشه، عکس و نمودار است. برای ایجاد چنین وب سایتی، لازم است دو گرایش اصلی این رشته یعنی طراحی شهری و برنامه ریزی شهری را در نظر داشته باشید.