حداقل مبلغ زکات فطره برای سال ۱۴۰۴، بر اساس قیمت سه کیلوگرم گندم، به میزان ۷۵ هزار تومان برای هر نفر تعیین شده است. خانوادهها باید با توجه به تعداد اعضای خود، مبلغ زکات را به صورت کامل پرداخت کنند.
قیمت ۳۶۰– دفتر رهبر معظم انقلاب، در پاسخ به سوال مقلدان، میزان زکات فطره برای سال ۱۴۰۴ را بر اساس نظر ایشان اعلام کرد.
بر این اساس، مکلف باید برای خود و نانخورهایش، به ازای هر نفر یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت یا معادل نقدی آن را به مستحق بدهد. حداقل مبلغ زکات فطره امسال (۱۴۰۴) بر مبنای قیمت گندم، ۷۵ هزار تومان برای هر نفر تعیین شده است.
سال گذشته، این مبلغ ۶۰ هزار تومان اعلام شده بود. مقلدان سایر مراجع نیز باید بر اساس نظر مرجع تقلید خود، زکات فطره را به فقرا یا دفتر مرجعشان پرداخت کنند.
فطریه مهمان بر عهده صاحب خانه است؟
کی از پرسشهایی که این روزها مطرح میشود این است که آیا پرداخت فطریه مهمان بر عهده میزبان است یا خیر. در این باره مراجع تقلید نظرات متفاوتی ارائه کردهاند.
به فتوای امام خمینی (ره)، فطریه مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت میزبان وارد خانه شده و نانخور محسوب شود، بر عهده میزبان واجب است. حضرت آیتالله خامنهای نیز معتقدند فطریه مهمان یک شبه بر عهده میزبان نیست. در عین حال، اگر مهمان پیش از غروب وارد شود و نانخور یا بخشی از عائله میزبان محسوب گردد، مانند خدمتکار یا برخی افراد فامیل که چند روزی در خانه میزبان اقامت دارند، پرداخت فطریه او بر میزبان واجب است.
آیتالله مکارم شیرازی بر این باورند که فطریه مهمان بر عهده صاحبخانه نیست، مگر اینکه مهمان چند شب در خانه میزبان اقامت کند و نانخور او بهحساب آید. آیتالله صافی گلپایگانی میگویند اگر مهمان پیش از مغرب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد منزل شده باشد و گفته شود که نان او را داده، پرداخت فطریه بر میزبان واجب است، حتی اگر نانخور او محسوب نشود.
بر اساس فتوای آیتالله سیستانی، مهمانی که تنها برای افطار شب عید دعوت شده باشد، نانخور میزبان محسوب نمیشود و فطریه بر عهده صاحب خانه نیست. آیتالله نوری همدانی تأکید دارند اگر مهمان پیش از غروب وارد خانه میزبان شود و در همان شب بهعنوان نانخور میزبان محسوب شود، زکات فطره او بر عهده میزبان است. از دیدگاه آیتالله سبحانی نیز، اگر مهمان پیش از غروب شب عید فطر با رضایت میزبان وارد خانه شده و از نظر عرف نانخور میزبان به حساب آید، پرداخت فطریه او بر میزبان واجب است.
به نظر آیتالله بهجت (ره)، اگر مهمان پیش از آشکار شدن هلال ماه شوال برای صرف غذا وارد منزل میزبان شود و حتی اگر به دلایلی نتواند غذا صرف کند، فطریه او بر میزبان واجب است.
در نهایت باید توجه داشت که اگر فردی چند روز پیش از عید فطر وارد خانه میزبان شده و تا عید فطر در خانه او اقامت داشته باشد، طبق نظر تمامی علما نانخور میزبان محسوب میشود و پرداخت فطریه او بر میزبان واجب خواهد بود.