به گزارش خبرنگار فناوری ایونا به نقل از ماکروسافت نیوز، آژانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد در گزارشی جدید اعلام کرده که هوش مصنوعی ممکن است بر ۴۰ درصد مشاغل در سراسر جهان تأثیر بگذارد. این تأثیر میتواند باعث افزایش بهرهوری کلی شود، اما در عین حال بسیاری از افراد ممکن است شغل خود را از دست بدهند. این گزارش میگوید که هوش مصنوعی میتواند به چهار شکل بر مشاغل تأثیر بگذارد: جایگزینی کار انسان، مکمل بودن با آن، افزایش خودکارسازی و ایجاد مشاغل جدید مثل تحقیق یا توسعه در حوزه هوش مصنوعی.گزارش توضیح میدهد که تعداد محدودی از شرکتهای بزرگ که پیشرفت جهانی در حوزه هوش مصنوعی را در دست دارند، معمولاً سرمایه را به نیروی کار ترجیح میدهند. این موضوع میتواند باعث شود مزیت رقابتی کشورهای در حال توسعه که نیروی کار ارزان دارند کاهش یابد.
به گفته «ربکا گرینسپن»، دبیرکل آژانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد، نیاز است همکاریهای بینالمللی قویتری شکل بگیرد تا تمرکز از فناوری صرف، به سمت انسان و منافع انسانی برود.مطالعه نشان میدهد که تنها ۱۰۰ شرکت، تقریباً نیمی از سرمایهگذاریهای جهانی در تحقیق و توسعه هوش مصنوعی را انجام میدهند. بیشتر این شرکتها در آمریکا و چین هستند. در نتیجه، سود ناشی از بازار ۴.۸ تریلیون دلاری هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۳، به شدت متمرکز است. آمریکا و چین همچنین حدود یکسوم مقالات علمی و دوسوم اختراعات ثبتشده در زمینه هوش مصنوعی را تولید میکنند و به این ترتیب بر تولید دانش در این حوزه تسلط دارند.
در ادامه گزارش آمده که شرکتهایی مانند اپل، انویدیا و مایکروسافت که همگی در آمریکا مستقرند، مجموعاً ارزشی معادل ۳ تریلیون دلار دارند که تقریباً با اقتصاد کل قاره آفریقا برابری میکند. شرکتهای بزرگی مثل آمازون و آلفابت (شرکت مادر گوگل) هم هرکدام ارزشی بیش از ۲ تریلیون دلار دارند. این تمرکز سرمایه و قدرت باعث شده که شکاف فناوری بین کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه بیشتر شود، و بسیاری از کشورهای در حال توسعه در خطر جا ماندن از مزایای هوش مصنوعی قرار دارند.
این گزارش همچنین بررسی کرده که کدام کشورها در حوزههای فناوریهای پیشرفته رقابتپذیرتر هستند. آمریکا در فناوریهای دیجیتال مانند هوش مصنوعی، اینترنت، دادههای عظیم، بلاکچین و چاپ سهبعدی پیشتاز است. چین در زمینه شبکه ۵G، پهپادها و صفحات خورشیدی (فوتوولتائیک) پیشرفت زیادی دارد. ژاپن و کره جنوبی نیز در فناوریهای نانو و رباتیک رقابتپذیرند. در مقابل، ۱۱۸ کشور، بیشتر از جنوب جهانی، هنوز نقشی در بحثهای مربوط به حاکمیت جهانی AI ندارند.
در پایان، گزارش توضیح میدهد که هوش مصنوعی از یادگیری ماشینی برای پیدا کردن الگوها و روابط در دادههای حجیم استفاده میکند و با گذشت زمان عملکردش بهتر میشود. برخلاف فناوریهای خودکارسازی قدیمی، این سیستمها محدود به وظایف تکراری و ساختاریافته نیستند و حتی در برخی مشاغل تخصصی میتوانند عملکردی بهتر از انسان داشته باشند. ترکیب هوش مصنوعی با دیگر سیستمها میتواند حتی کنترل تولید فیزیکی را نیز به دست گیرد. آژانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد توصیه کرده کشورهای در حال توسعه باید روی زیرساخت اینترنت، دادههای باکیفیت برای آموزش هوش مصنوعی و آموزش مهارتهای دیجیتال سرمایهگذاری کنند. همچنین پیشنهاد داده شده که یک مرکز جهانی مشترک برای دسترسی عادلانه به ابزارها و قدرت محاسباتی هوش مصنوعی بین کشورها ایجاد شود.